Seminar
MENU
REFERENCE

Mastercard VIP House Kitzbühel | Austria

In the alpine ski circus, the Streif is considered one of the most difficult descents in the world. Right at the finish line of the traditional Hahnenkamm racing slope in Kitzbühel, the Mastercard VIP House provides one of the best spots to follow the exciting racing events. The grandstand lounge, featuring a reclaimed wood look with roof terrace and bar, has been constructed from a combination of CLT BBS, glulam, solid wood panels and profiled wood. Its special feature is that it can be built up in almost any terrain thanks to its completely flexible modular design.

Außenfassade aus Profilholz in Altholz-Optik © WWP
2-stöckiges Mastercard VIP Haus © WWP
2-stöckiges Mastercard VIP Haus mit Blick auf die Streif © WWP
Außenfassade aus Profilholz in Altholz-Optik © WWP
Mastercard Lounge mit Panoramablick © WWP
Rooftop-Terrasse © WWP

FACTS

Project Flexible Mastercard VIP Lounge
Location Kitzbühel, Austria
Year of construction 2019
Builder WWP Weirather-Wenzel & Partner GmbH
Architecture and Planning Lukas Moser, Kuchler Blockhaus
Execution P. Lienbacher Holzbauwerk GmbH
Area 15 x 16 m
Products Use 250 m² binderholz CLT BBS ceiling elements

Mastercard Logo als Wanddetail © WWP

Priceless moments

The big challenge in the planning of the Mastercard Lounge was to build it up in an exposed spot in the shortest possible time during the Hahnenkamm races in Kitzbühel. The available time window was about 2 weeks from the laying of the first floor element to the arrival of the first event guests. The Mastercard Lounge was created to give VIP customers an unforgettable view of the world’s most famous ski race - and in a unique ambience. Natural materials and local wood were used to create a warm and friendly feel.
The rooftop terrace provides space for more than 250 guests, offering an exclusive view of the Streif. The saw-rough, grey wood formwork is in perfect contrast with the clear brand appearance of Mastercard, and the widely protruding panoramic windows allow the guests to watch the race up close even in adverse weather conditions.
In addition to the room concept, which is geared towards event functionality and modularity, the planners took special care to design the individual elements in such a way that they can also be brought in by helicopter to positions inaccessible to a truck. The lounge will be built up and dismantled annually and it meets the zeitgeist of sustainable event hospitality thanks to its flexible and resource-saving timber construction.

Mastercard Lounge mit Panoramablick © WWP
Barbereich © WWP
Mastercard Lounge © WWP

Photos: © WWP
Video: © WWP

2-stöckiges Mastercard VIP Haus © WWP
Außenfassade aus Profilholz in Altholz-Optik © WWP
Außenfassade aus Profilholz in Altholz-Optik © WWP
Außenfassade aus Profilholz in Altholz-Optik © WWP
2-stöckiges Mastercard VIP Haus mit Blick auf die Streif © WWP
Gäste auf der Rooftop-Terrasse des Mastercard VIP Hauses © WWP
Blick auf das Mastercard VIP Haus © WWP
Blick auf das Mastercard VIP Haus © WWP
Blick auf den Zielbereich © WWP
Rooftop-Terrasse © WWP
Rooftop-Terrasse © WWP
Rooftop-Bar © WWP
Rooftop-Terrasse mit Blick auf die Streif © WWP
Rooftop-Terrasse mit Blick auf die Streif © WWP
Rooftop-Terrasse © WWP
Wandverkleidung aus Profilholz © WWP
Hahnenkamm-Rennstrecken als Wandbild © WWP
Mastercard Lounge mit Panoramablick © WWP
Mastercard Lounge mit Panoramablick © WWP
Mastercard Lounge © WWP
Bar mit Verkleidung aus Profilholz © WWP
Mastercard Lounge mit Panoramablick auf die Streif © WWP
Mastercard Lounge mit sichtbarer Brettsperrholz-Decke und Brettschichtholz-Träger © WWP
Mastercard Lounge mit Panoramablick © WWP
Mastercard Lounge mit Panoramablick © WWP
Mastercard Logo als Wanddetail © WWP
Mastercard Lounge © WWP
Mastercard Lounge © WWP
Mastercard Lounge © WWP
Loungebereich mit Brettsperrholz-Decke, Brettschichtholz-Unterzug und Profilhölzern als Wandverkleidung © WWP
Wand im Loungebereich mit Bekleidung aus Profilholz © WWP
Barbereich © WWP
Loungebereich mit sichtbarer binderholz Brettsperrholz BBS Decke © WWP
Küchenbereich mit sichtbaren Massivholzplatten © WWP

Service