MENU
REFERENCE

The Business Premises of Kost Kamm, Windelsbach | Germany

An elongated newbuild with flat roof, wooden facade and panoramic windows: these are the new business premises of Kost Kamm, constructed using binderholz cross laminated timber CLT BBS. The building was given recognition by the jury for the “Deutscher Holzbaupreis” (German Timber Construction Award) by winning an award in the “New Construction” category. The jury commended the development for blending harmoniously into the village environment whilst still clearly identifying itself as a production site.

Facts

Project Kost Kamm Business Premises
Location Windelsbach, Germany
Construction October 2018
Builder Martin Kost
Architecture beuchle wiesner architekten, Keltern
Structural Design Ingenieurbüro Braun GmbH & Co. KG, Pforzheim
Wooden Construction Steinmetz GmbH, Uffenheim
Floor Space 270 m2
Products Used CLT BBS, 3-ply solid wood panels for construction

BBS in Visual Quality

All building materials are made using solid wood products. Indoors, ‘binderholz CLT BBS’ cross-laminated timber was processed to visual quality. The outer walls are insulated with soft wood fibre boards and then finished with a white-fir façade. Even the BBS parts cut out of the walls to create window openings are repurposed as worktables. The building forms part of Martin Kost’s comb-making factory where approximately 35,000 wooden combs are produced in the workshop each year.

Award

The Kost Kamm build was recognised by the German Timber Construction Awards by winning an award in the category “New Construction”:
The award ceremony for the German Timber Construction Awards 2019 took place on the 28th May at the Hannover Messe where 157 projects were submitted and registered for preliminary examination. The jury identified via several rounds of selection, those companies who were to receive recognition awards and those to receive the overall awards. All the submissions were extremely impressive setting some very high standards in the field.

German Timber Awards 2019

Photos: © Melanie Wiesner
Plan: © beuchle wiesner architekten

Service